Hoe ik echt contact ontdekte…

Echt contact maken lijkt zo eenvoudig. Al vanaf mijn kindertijd kan ik praten als brugman, snel denken en reageren op anderen en met humor eenvoudig de lachers op mijn hand krijgen. Mijn leven ging lekker, ik kende een mooie baan, een groot sociaal netwerk en was altijd in de weer.

Het heeft ruim 25 jaar geduurd om op een niveau in mezelf contact te maken zoals ik het nog niet eerder ontdekt had. Het eerste echte contact met mezelf wat ik me goed herinner was geen prettige ervaring. Het was namelijk de pijn en het gemis van de ontdekking dat ik geen echt contact kende. Ik kwam er achter dat de fouten die ik tot daar in mijn leven had gemaakt en de pijn en schade die dit had opgeleverd voor anderen en mezelf, voortkwam uit het gebrek aan inzicht en vaardigheden om op een gezonde manier contact te maken.

Ik meldde me onzeker bij professionals om hieraan te werken, met de hoop dat dit me zou brengen bij het niveau van contact waarvan ik zelf eigenlijk niet eens wist hoe het er uit zag. Dit soort hulp aanvaarden was echt ‘ver van mijn bed show’ en eerste sessies was ik daarom ook meer met de kosten bezig dan met de opbrengst en ik vroeg me af waarom het zoveel geld moest kosten en wat het nu eigenlijk opleverde. Maar al na een paar keer voelde ik: dit gaat ergens over! Er werd gewerkt op een niveau waar ik bijna geen woorden voor had, en dat triggerde mijn nieuwsgierigheid, juist omdat ik altijd mijn zegje klaar had. Er werden me vragen gesteld waar ik simpelweg geen antwoord op had en waar ik de tijd tussen de sessies voor nodig had om deze te verwerken en te laten bezinken.

Langzaam maar zeker merkte ik dat ik veel meer een gevoelsmens ben dan wat ik me ooit had voorgesteld. Denken en doen ging me goed af, maar voelen was het ondergeschoven kindje. Ik merkte ook dat voelen niet alleen eng en onwennig hoeft te zijn, maar ook onwijs verrijkend is. Het smaakte naar meer en ik realiseerde dat er geen weg meer terug was naar waar ik aan het begin van mijn ontdekkingsreis stond. Ik raakte mensen kwijt maar merkte ook dat door mijn eigen proces er nieuw en veel mooier contact ontstond met anderen.

In het hier en nu…

Op dit moment weet ik dat het echt contact kunnen maken met jezelf en de ander een groot goed is, en dat dit niet vanzelf gaat. Het zijn geen vaardigheden die je op school leert en ook niet vanzelf bij het ouder worden. Ik weet ook dat het niet aangaan van echt contact veel, heel veel kost. Het kost niet alleen geld maar vooral veel kwaliteit van leven. Dat geldt voor zowel organisaties als in privé.

Door mijn eigen gemis, de zoektocht en de ontdekkingen die ik daarin gedaan heb, verlang ik er naar om dit contact met anderen te faciliteren en aan te gaan, zowel op de werkvloer als in privé-setting. Om hiermee te bouwen aan verbondenheid en recht te doen aan wat mensen nodig hebben. Ik voel me daarom ambassadeur van echt contact. Juist het samen zoeken naar echte verbondenheid geeft me energie en daar heb ik de ander keihard bij nodig.

Laten we goede vragen stellen aan elkaar. Laten we elkaar echt ontmoeten! Dat kan ook met 1,5 meter afstand. Ik help jou en je organisatie graag om een verdiepingsslag te maken in het contact. Neem gerust contact op om door te praten over datgene wat jouw team of organisatie nodig heeft in de toekomst voor groei en rendement.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *