Mijn stelling is dat er veel mensen zijn die (onbewust) verlangen naar dieper contact met de ander. Stel dat mijn aanname klopt, hoe kan het dan dat velen daarin niet tot verandering komen? Het is toch niet zomaar een verlangen en behoefte, zou je zeggen. Onderzoek heeft allang bewezen dat diepe en echte verbondenheid gelukkig maakt.

Blokkades in veranderen hebben vaak met overtuigingen te maken. Dat geldt niet alleen over verandering in het maken van kwalitatief goed contact met de ander, maar dat geldt in het algemeen. Bij een verlangen om te veranderen is het dus belangrijk om te onderzoeken waar de blokkade zit en die te kennen en te erkennen. Het goede nieuws: overtuigingen zijn gelukkig ook te veranderen.

De niveaus van miskenning

We onderscheiden 4 niveaus van miskenning om tot verandering te komen. Als volgt:

  1. Het miskennen van het bestaan van een probleem
  2. Het miskennen van het belang van een probleem
  3. Het miskennen van de verandermogelijkheid van een probleem
  4. Het miskennen van de persoonlijke bekwaamheid om het probleem op te lossen.

Om de niveaus van miskenning duidelijk te maken, gebruik ik het voorbeeld van stoppen met roken.

Bij het onderzoeken en het helpen van een ander om tot verandering te komen, is het helpend om deze niveaus met de ander te onderzoeken. Begin dan altijd bij niveau 1: het bestaan van een probleem. Wanneer iemand niet in mee kan bewegen in het onderzoeken en erkennen van de 4 niveaus, zal coaching of hulp helaas vroeg of laat stagneren.

Kan jouw contact met de ander beter? Heb je het verlangen naar betere verbondenheid en echt contact? Onderzoek eens op welk niveau bij jou en/of je organisatie de blokkade zit om werkelijk te veranderen en kom in beweging.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *